1.Mi az a levezesi lista (mailing list) es hogyan mukodik?

A levelezesi lista (mailing list) eredeti celja az volt, hogy az egyetemi tanarok es kutatok megoszthassak egymassal tanulmanyaikat, kutatasaikat. Alapesetben ez ugy tortenne, hogy az osszes embernek kulon-kulon megcimeznek es elkuldenek a levelet. De mivel ez egy eleg bonyolult, es hosszadalmas folyamat, arrol nem is beszelve, hogy sok gondot jelenthet az osszes cim nyilvantartasa, kifejlesztettek egy programot, amely mindezt kezeli: nyilvantartja ezen emberek cimet, valamint a leveleket automatikusan tovabbitja ezeknek az embereknek. Mindemellett a program lehetoseget kinal arra, hogy a listara (vagyis arra a cimgyujtemenyre, hogy kik kapjak a leveleket) barki feliratkozhasson, illetve hogy sajat cimet leszedje onnan.

A mai levelezolistak is ezen az elven mukodnek, de nem csak a tanarok es kutatok hasznaljak. Rengeteg kulonbozo levelezolista letezik, kulonbozo temakkal. Minden listara az adott temaban erdeklodo emberek jelentkeznek, igy konnyen tarthatjak a kapcsolatot peldaul azok, akik vadaszattal foglalkoznak, azok, akik C-ben programoznak, azok, akik ugy velik lattak Elvis-t, stb. Ha valaki levelet kuld a listara a temaval kapcsolatban, akkor a kezeloprogram automatikusan tovabbitja a levelet az osszes "listatag" reszere, tehat minden olyan embernek, aki ugy gondolja magarol, hogy erdeklodik a tema irant.

Hogy a listanak milyen temaja lehet? Barmi (mar ami karakterkeszletet tur, es nem az ekezetekrol szol :)). Lehet a marslakoktol kezdve, a gazminoseg megallapitasan keresztul a hajovitorla gyartasi technikajaig barmi. Ezt jelzi is a levelezesi listak szama: tobb tizezer darab van beloluk.

Ha egy levelezolistara jelentkezel, akkor ott Hozzad hasonlo erdeklodesu emberekkel fogsz talakozni. Igy szakertokkel beszelheted meg, ha valami gondod merul fel a temaval kapcsolatban, ha valami problemad van, erdeklodoknek mutathatod meg irasaidat, talalmanyaidat, kerhetsz tanacsot, vagy csak egyszeruen beszelgethetsz.

A levelezesi listan - mivel nemcsak egy ember van egy listan, jobb esetben - nem egyhangu a beszelgetes (szinten jobb esetben). Mindenki elmondhatja a velemenyet, kisebb vitak alakulnak ki, vagy akar kozosen megoldast talalhattok egy-egy felmerult problemara. Azert folytathatsz maganjellegu beszelgetest is a listatagokkal, ilyenkor a valaszt nem a listanak kuldod, hanem kozvetlenul a cimzettnek, egy privat email formajaban.

Hogyan mukodik egy lista?

- ha valaki szeretne belepni a lista tagjai koze (mert erdekli a tema, vagy levelezni szeretne, vagy csak ugy), akkor jelentkezesi kerelmet elkuldi a kezeloprogramnak, amelyik hozzateszi a cimet a jelentkezettekehez.

- ha egy level erkezik a lista cimere, akkor a kezeloprogram automatikusan elkuldi azt az osszes listatag cimere. A levelet minden cimzett "szemelyre szolo" levelkent kapja meg. (Tehat kozvetlenul a levelesladajaba erkezik...)

- ha valaki nem akar tovabb a lista tagja lenni, akkor kuld egy kijelentkezo parancsot a programnak, ami kiveszi a cimet a lista tagjai kozul, es tobbet nem kuld neki levelet.

2. Ha egy listarol beszelunk, akkor ket cimet kell megkulonboztetni.

Az egyik annak a programnak a cime, ami a listat kezeli. Ez a kapott leveleket megprobalja ertelmezni, az ertelmezett parancsokat vegrehajtani (felirni Teged egy listara, levenni egy listarol, stb.). Tehat az ide erkezo levelek, nem jutnak el emberhez, csak egy program "olvassa" oket. (Ebbol adodoan nem lehet "Szeretnek jelentkezni a listara." tartalmu leveleket irni, hiszen a program ezt nem fogja erteni.)

3. Level irasa egy listara

Ha egy uj levelet szeretnel irni a listara, akkor hasznald a listacimet. Ha uj vagy a listan, celszeru egy rovid bemutatkozassal kezdeni. Csak olyan levelet kuldj, ami kapcsolodik a lista temajahoz. Amint leveledet elkuldted, az a lista tipusatol (moderalt, vagy moderalatlan) vagy azonnal kikuldesre kerul mindenkinek, vagy a lista adminisztratorahoz kerul, es csak utana megy tovabb mindenkinek.

Ha valaszolni szeretnel egy levelre, ami a listan jott, arra ket mod van:

a) a listara valaszolsz: ebben az esetben valaszodat a lista osszes tagja megkapja.

b) maganlevelben valaszolsz: ilyenkor csak a level feladojahoz jut el leveled. Ha valakit nagyon le akarsz szidni, vagy nem a temahoz kapcsolodo valaszod van, azt igy celszeru megtenni.

Mielott valaszodat elkuldod, nezd meg, hogy jo helyre megy-e a level. Nem praktikus a maganleveleket kikuldeni a listara, ahol esetleg tobbezer ember olvassa.

Roviden osszefoglalva: a listara CSAK olyan levelet kuldj, ami mindenkit, vagy legalabbis a lista tagjainak nagyreszet erdekelheti, es kapcsolodik a lista temajahoz. (Ne meseld el, hogy milyen finom rantotthust ettel, egy vegeteriusoknak szolo listan... :))

Amirol mar az elozo reszben is szo volt: az ekezetek. Levelezolistan *_NE_* hasznalj ekezeteket! A hasznalatuk nagymertekben megneheziti a lista mukodeset, es aki nem tudja ezeket a leveleket olvasni, azzal szemben igen nagy foku illetlenseg.